NIEUW GEDRAG – Mijn kind was altijd goudeerlijk, maar lijkt de laatste tijd steeds meer de waarheid te verdraaien. Hoe kan ik hier het beste mee omgaan? Een vraag van een moeder met een zoon van bijna negen. Tussen de 8 en de 11 jaar maken kinderen een ontwikkelingsprong door met een piek rond de negen jaar. Kinderen worden zich bewuster van zichzelf. Ze zijn zich ook veel meer bewust van hun gevoelens. Voor deze leeftijd zijn ze dit ook wel, maar rond de negen jaar ervaren ze deze (nieuwe) gevoelens veel intenser. Er wordt in deze periode als het ware een database aangelegd met gevoelens. Het gedrag van kinderen verandert vaak ook. Doordat ook de behoefte om erbij te horen heel groot is, wordt er bij gevaar van uitsluiting ‘groot’ gedrag voor hun kwetsbare ik gezet. Deze moeder merkt op dat haar zoon regelmatig het leugentje om bestwil inzet. De vraag die ik dan stel is: Waarom en wanneer zet dit jongetje van acht op een zeker moment dit gedrag in? Wat zit erachter? Is dat de behoefte om erbij te horen? Ervaart hij schaamte of angst om fouten te maken en maskeert hij dit met het wat verdraaien van de waarheid, zodat hij er onderuit komt? Als volwassenen reageren we in de hectiek van de dag vaak op het gedrag wat we zien. De vraag erachter is eigenlijk: Leer mij omgaan met dat lastige gevoel schaamte of leer mij omgaan met het gevoel van falen als ik het nog niet zo handig heb aangepakt.
In mijn praktijk gebruik ik verschillende figuren van playmobil om kinderen bewust te maken van het gedrag wat ze inzetten als er ‘gevaar’ dreigt. De clown, denk even aan het jongetje of meisje met het gekke stemmetje, de gekke bekken of gebaren, de beste grap. De beste afleiding ever als jij net geen sikkepit van die som snapte. Naast de clown het lieve meisje (of jongetje). Als ik lief ben dan zullen ze me niet… Vul maar in. Dan hebben we ook nog heel stoer gedrag. Je ‘groter’ maken dan je bent. Bij Rots en Water noemen we dit het machogedrag. Daarnaast een poppetje wat elk moment de boel dicht kan trekken. Wanneer ik me onzichtbaar maak.. Het jongetje of meisje wat nauwelijks aandacht vraagt en zijn of haar ruimte niet inneemt. En dan hebben we nog het poppetje met de reddingsboei. Ik sta klaar voor iedereen. Als ik alles geef, loop ik niet de kans om er niet bij te horen. En er zijn er nog veel meer. Kinderen herkennen zich vaak in de playmobilfiguren en dan heb je zomaar ineens een inkijkje in het leven van deze negenjarige.
Met deze jongens en meiden ga ik op zoek naar de gevoelens, die maken dat ze veranderen in die ene veilige versie van zichzelf. En vaak ook naar de gedachten erachter. Negenjarigen vinden ergens iets van en al helemaal van zichzelf. Het groot vergelijkend warenonderzoek is namelijk begonnen. Ze zijn zich heel bewust waar zij zich precies bevinden in vergelijking met hun klasgenoten. Onze waarheden over onszelf, die we op volwassen leeftijd nog met regelmaat aan ons zelf vertellen hebben meestal hun oorsprong in deze leeftijdsfase. Niet zo gek als je bedenkt dat onze voelsprieten rond deze leeftijd ver uitstaan. Als kindcoach pleit ik er dan ook voor om zeker in de groepen 5 en 6 van de basisschool veel aandacht te hebben voor de emotionele ontwikkeling van kinderen. Naast het uitbreiden van rekenvaardigheden aandacht voor het uitbreiden van deze database, die een leven lang mee gaat. En zeker thuis is jouw voorbeeld over ‘hoe ga ík om met mijn emoties’ zo waardevol. Jij kent de meeste emoties, waar jouw negenjarige mee experimenteert, mee struggelt, nog geen woorden voor heeft. Laat ze maar ervaren dat het er allemaal bij hoort. Er is niets fijner dan mee te krijgen dan dat wat je voelt helemaal oké is. Het vertelt jouw namelijk hoe het echt met je gaat. En dat je daar aandacht voor mag vragen. Die vrijmoedigheid is één van de dingen die ons zo veel brengt. Als kinderen om leren gaan met wat ze voelen, is veel gedrag niet langer nodig.
Herken jij jouw negenjarige in dit verhaal en heb je vragen of zorgen? Neem gerust contact met me op. Ik denk graag met je mee.
#negenjaarsfase
#ikben9specialist
#kindcoaching
Reactie plaatsen
Reacties