Het einde van de zomervakantie is in zicht..
Laat me raden…
- Je hebt deze week naar gymschoenen gezocht…
- Je probeerde in te loggen in je parro-app.. (mij nog niet gelukt, iets met een briljant wachtwoord)
- Je hebt jezelf al een paar keer horen zeggen.. ‘geniet er van jongens, dit is de laatste week van de zomervakantie’..
- En… je mijmerde over eigen tijd (de me-time) en wat je daarmee gaat doen.
Ook kinderen zijn zich bewust of onbewust van het naderen van de start van het nieuwe schooljaar. Bij veel kinderen zorgt deze nieuwe situatie voor wat onrust. Een gezonde spanning, die we als volwassenen ook wel kennen als we voor een overgang staan.
Vraag je je dus af waar bepaald gedrag deze week en komende weken vandaan komt dan kan dat alles te maken hebben met deze overgang. Ook in de eerste schoolweken kan het zijn dat je je afvraagt of alles weer ‘op zijn pootjes terecht komt’. Kinderen zijn in deze weken erg druk met het afstemmen op de nieuwe situatie:
- Is mijn nieuwe juf of meester aardig?
- Kan ik dit wel?
- Wat vinden de andere kinderen van mij? Hoor ik er bij?
- Hoe gaat het hier in deze klas? Welke regels zijn er hier?
- Wanneer mag ik spelen?
- Wat wordt er van mij verwacht?
Je kunt je voorstellen dat dit veel energie kost. En dan is thuis de veilige basis die vaak wél hetzelfde is gebleven.
Hetzelfde.
Vraag je je af hoe jij jouw kind op een goede manier kunt ondersteunen in deze overgangsfase van vakantie naar school? Hieronder wat inzichten waar je als ouder wellicht je voordeel mee kunt doen.
Erkenning
Realiseer je dat jouw kind bewust of onbewust bezig is met deze nieuwe situatie. Gedrag als boosheid, frustratie, overprikkeld zijn, veeleisend, terugtrekken ,claimen, angs of veel huilen kun je vaak herleiden naar het afstemmen op alle veranderingen. Het ís ook spannend, het ís ook stom, het ís ook balen, het ís ook een lange dag etc. Benoem gevoelens. Juist jonge kinderen hebben nog geen woorden voor een vol hoofd met nieuwe indrukken. En ook kinderen in de negenjaarsfase ( van 8 tot 11 jaar) ervaren 'nieuwe' gevoelens en ervaren intenser. (Zie mijn blog over de negenjaarsfase.)
Ankerpunten
Als de eerste emotie er wat af is zoek dan samen met jouw kind naar een succesmoment. Weet je nog.. toen lukte jou dat ook. Hoe heb je dat toen ook alweer aangepakt? Zoek samen naar ankerpunten. Het zorgt ervoor dat een kind zich sterker voelt in een nieuwe situatie. "Hé, ik heb dit eerder gefikst" en niet minder belangrijk. "Papa en mama hebben er vertrouwen in dat dit mij lukt".
Sterke eigenschappen
Vaak is een kind wat verder bij zichzelf vandaan in die eerste periode. In een groep worden na zo'n lange tijd alle rollen opnieuw bepaald. Dat biedt kansen, maar het is ook even zoeken naar jouw ‘nieuwe’ rol. Jij kent je kind en weet welke sterke eigenschappen jouw kind kunnen helpen om zijn of haar plek weer in te nemen. ‘Jij bent een trouwe vriend voor anderen’ , ‘Jij hebt humor’, ‘Jij bent positief’. Dit geeft zelfvertrouwen en het zorgt ervoor dat je dichtbij jezelf kunt blijven. Ik ben oké en ik hoor erbij.
Laat maar even gaan
Wanneer je beseft dat het ‘lastige’ gedrag van deze weken een functie heeft is het misschien makkelijker om het deze momenten te laten gaan. Jij bepaalt natuurlijk wanneer gedrag grensoverschrijdend is, maar wanneer een kind ervaart dat het er met alles mag ‘zijn’ zorgt dat voor een veilige basis. Meestal zie je na een aantal weken dat het gedrag afneemt en kinderen de nieuwe modus hebben opgepakt.
Ik maak me toch zorgen
Merk je als ouder dat deze hele periode teveel van jouw kind of jullie als ouders vraagt? Zie je bepaalde thema’s steeds terugkeren? Denk dan eens aan kindcoaching. Als (kind)coach kijk ik naar de behoeften die liggen achter het gedrag. Ik werk oplossingsgericht met de eigen talenten en kwaliteiten van een kind. Dit doen we door gesprekjes en verschillende werkvormen, die bij jouw kind passen. Kinderen krijgen inzicht in hun eigen gedachten, gevoelens en gedrag en ook hoe het anders kan.
Wil je meer weten over wat kindcoaching inhoudt en wat ik voor jullie kan betekenen kijk dan op mijn website www.arendaklukkert.nl of neem contact op voor een vrijblijvende kennismaking op info@arendaklukkert.nl
Reactie plaatsen
Reacties