EXPLOSIEGEVAAR – Herken je dat? Je kind gaat volledig door het lint. Als ouder weet je dat het teveel is geweest. En hoe fijn het ook is dat kinderen om leren gaan met boosheid of dat jij als ouders tools in handen hebt hoe te dealen met dit soort buien, uiteindelijk is het belangrijk om ook te kijken welke behoefte er nu eigenlijk achter ligt. Waar was het teveel? En wat heeft het nu nodig? Opladen is voor iedereen verschillend. Ook voor kinderen.
Gedurende een dag komen er allerlei soorten prikkels binnen.
- Cognitieve prikkels: Alles wat met denken en leren te maken heeft.
- Sociale prikkels: Alles wat te maken heeft met sociale situaties zoals feestjes, speelafspraken, omgang met klasgenootjes
- Zintuiglijke prikkels: Alles wat je ziet, hoort, proeft en voelt
- Emotionele prikkels: emotionele situaties, een verdrietig klasgenootje, een geïrriteerde opmerking van de leerkracht.
- Beweegprikkels
Deze heb je allemaal nodig om lekker in je vel te zitten. Krijg je er te weinig van dan kun je onderprikkeld raken. Je voelt je down, lusteloos of moe. Krijg je teveel van bepaalde prikkels dan kun je overprikkeld raken. Je bent sneller geïrriteerd ,boos , emotioneel of je voelt je opgejaagd. Zodra je dit merkt is het belangrijk om waar te nemen (bij jezelf) of na te gaan bij je kind welke prikkels er teveel of te weinig aanwezig zijn (geweest). Merk je dat jouw kind gevoelig is voor teveel sociale prikkels dan kun je er bewust voor kiezen om even geen speelafspraak te maken met dat vriendje. Wanneer het juist de cognitieve prikkel is die teveel was dan kan een speelafspraak juist een fijne ontspanning zijn (sociale prikkel). Of een potje voetbal (beweegprikkel). Wat heeft jouw kind of wat heb jij nodig om op te laden? Wanneer je dit helder hebt kun je meer invloed uitoefenen op de cocktail met prikkels die jij of je kind op een dag binnen krijgt.
Als kind-en jongerencoach kijk ik altijd naar het kind achter het gedrag. Wat maakt het dat het kind dit gedrag kennelijk nodig heeft. Welke beweging mag er (nog) gemaakt worden. Zijn dit vragen die bij jou als ouder leven? Vraag je je af of ik iets kan betekenen in jouw zoektocht? Neem vrijblijvend contact me op om samen eens te sparren.
Reactie plaatsen
Reacties